Puasa Itu Bukan Sekadar...

Salam. Selamat pagi jugak.

Oleh kerana admin besar tak ada, gua berkuasa sikit. keh3

Even gua berkuasa, tapi gua berpuasa. (baca : show off)

Hari ini dah masuk hari kedua puasa, dan alhamdulillah kita masih dipanjangkan umur. Lau tidak, gua takkan menulis di sini, dan lu takkan baca entri ni. Yes! Syukur.

Lagi satu, takdir yang baca lu datang sini. Kalau tidak mesti lu tak sampai sini. So, syukur. *sengih sinis*

Puasa. Wajib di bulan Ramadhan. Rukun Islam ke 3.

Tapi..

Berapa ramai yang benar-benar memahami maksud sebenar erti puasa itu?

Kebanyakan orang, puasa ini hanya setakat tahan lapar dan dahaga, ye dak? Oh my, you're so wrong dear. Very wrong indeed, it's absolutely not just that.

Dah dah, taknak speaking. Kang ada yang kondem gua, MUET belum amik nak speaking pulak, dapat sepaking baru tahu. Grrr..

Puasa, ramai yang cuma dapat sekadar lapar dan dahaga. Puasa kering orang kata ( baca : gua kata)

Kenapa?

Sebab masa puasa lu orang semua masih buat benda yang menghilangkan keberkatan bulan Ramadhan (terasa). Contoh?

Mengumpat, pandang atas pandang bawah, jadi buah nangka, tunjuk Bukit Lembah Beringin, merokok dan macam-macam lagi perkara negatif yang lu orang biasa buat dan tak payah gua nak kasi sengat sangat.

11 bulan syaitan (baca : setan) berusaha menggoda dan menyesatkan kita, hanya sebulan dia tak ada bersama. Well, sudah pasti susah untuk meninggalkan semua itu. Yes! Memang susah. Gua sendiri akui.

Gua sendiri bukan alim ulama, ustaz instant (mungkin). Tapi gua tahu beza baik dan buruk, apa yang perlu buat dan apa yang perlu tinggal.

Paling kurang, lu orang berubah masa bulan Ramadhan ni. Gua bukan nak kata lu hipokrit, tapi at least, menghormati bulan Ramadhan. Lepas tu lu nak jadi macam biasa balik pon boleh, gua tak kisah.

Kubur lain-lain, tapi gua dah ingatkan. Tapi istiqamah itu lebih bagus. Tak salah berubah ke arah kebaikan. Disukai lagi la.

Lagi pon, lau lu bimbang orang duk kritik lu hipokrit bila bulan puasa lu baru nak insaf ke hape, lu jangan risau. Lu ada gua jadi backup lu. Lu cakap sama diorang camni,

"At least gua ada inisiatif untuk berubah, lu ado?"

Pergh! Konpem gua rase diorang pasti terdiam paling kurang, paling teruk balik rumah nangis ngadu kat mak, keh3

Apa-apa pon, gua gembira tengok ramai member yang dah makin berubah sempena bulan Ramadhan al-Murtabak Mubarak ini.

Teruskan usaha, gua sokong lu bhai. Gua ado pangkat Sarjan, bukan sembarangan sarjan ni.

Gua Sergeant Keroro ( ok, promo kejap)

Dah dah, sebelum gua melalut lagi, baik gua berhenti.

Selamat berpuasa, ciaossu!!

34 komen:

Cik Wedges said...

setuju...terbaik post kali ini... :) bersama menghayati Ramadhan... :)

ILA HonEyBuNNy said...

salam ramadhan...

sama2 la kita berubah ke arah yg baik...InsyaAllah..

aizawa said...

fhmkn mkna pose tu btul2..sokong entri ni

Nurnajwa said...

Okla, syukur takdir bwk kte ke sini ><

Hahaha, murtabak :P

mr_right said...

nice one bro;)

aimie amalina said...

waa..
pakcik di sini..
heee


haiiittt! =)

merahitujambu said...

terbaik...salam ramdhan

roq said...

selamat berpose :)

singgah2 la sini ye...hehehe

Sembang Kemas said...

waa ramai orang datang maa,terbaik sarjan.

fiq. said...

betul, kalau kita buat baik, org kata hipokrit, kalau buat kuang ajo?? lagi la...

diri sendiri pon benci woo

amber tiffany said...

ya true , berpuasa pada keseluruhannya . know what , hari tu nak bukak puasa kat Pavi kot , ada minah ni pakai mini skirt -.- I was like, okay tergugat hotness I =p hahah takyah nak hot sangatlah kan bulan puasa and nama pun bukak puasa . tak dapat tutup rambut aleast tutup kulit -.-''

and masa kat bustop Ikea , announcement bukak puasa je , terus I terhidu bau asap. ooo bukak puasa dengan asap -.-

L said...

jom bfikir di bulan ramdhan..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html

alif haris said...

eh ni blog kau gak keroro ?

sergeant keroro said...

alif : ni blog second, hehe XD collaboration :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam ziarah..

selamat berpuasa,menghayati ramadhan amat perlu.hanya sekali ramadhan dlm setahun...moga kita dpt menilai baik dan buruk dalam melalui bulan mulia ini

✿....rossa alina....✿ said...

SALAM RAMADHAN GAK.. :)

azam said...

hehehehe.......

Kak Aya said...

betul, ramai yang hanya menganggap puasa itu sekadar menahan lapar dan dahaga.


t.kasih utk perkongsian ini

Sembang Kemas said...

gua nak buat entry pasal orang alim time puasa.hahaha.lawan sarjan.

merahitujambu said...

betul..betul..berapa org je yg phm erti puasa...ermmm

Jue said...

smoga yg dah berubah tu akn trus 'kipidap' =)
psst: slmt bpuasa

Tukang Godam said...

tahniah!! anda sangat baik.. hek3.. serius ni



Entry Baru: Hack Account User Windows

mahfudzah said...

moga puassa tahun ini lebih baik dari sebelumnyaaa..semakin harii semakin ramadhan meninggalkan kita..huhu

~SaL IjOu~ said...

smoga Allah bg kita kekuatan utk mengaut keuntungan di bulan penuh mulia ni~ ^^

Piah Becok said...

marilah muhasabah diri dan puasa dengan betul... insyaAllah jiwa pun bersih.

erysweetie said...

ramadhan kareem..ade berbaki 15 hari je lg..

**::CIKNUURUL::** said...

salam ramadhan,..bruuu jek snggah sni,..silap blog kah?,.jap lg nk trjah yg lg satu,.hehe,.


:)

si cantik sally said...

hahaha...saye faham erti puasa kahkah...sabo jek le kan kan..jom men komen2 kat blog saye ...bosan la dr tadik bw ..pesal lak blogger wat hal nak hapdet entry pon x leh..xde cara len ka???cer korang bagitahu saye.......

ch!natsu said...

19days of fasting.. oh sekjap je ms berlalu..

ainondreamergirl♥ said...

sabar ye. sesama laa kita berubah utk menjadi lebih baik :)

Saleem Wahab said...

terkesan dgn post anda

Zul Fattah said...

oo.. terbaik r..satu perkongsian yg cukup baik.. hehe..

ni blog apa keroro?
haha..cam best je.. blog ni

lynda salim said...

happy eid :)

POSH76 said...

salam aidilfitri